Hogyan tartsunk csincsillát?

Mi kell ahhoz, hogy boldog csincsillánk legyen?

HALywood - Gond nélküli gondoskodás

Etetés

A csincsilla imádja a hasát, igazi ínyenc. Megválogatja, hogy mit hajlandó megenni, és mit nem. Ezért a HALywood Csincsillaeledel összeállításakor amellett, hogy kielégítsük a csincsillák vitamin és ásványi anyag igényét, az is fontos szempont volt, hogy az ízlésüket eltaláljuk. Sikerrel jártunk, így nyugodt szívvel ajánljuk a végeredményt a csincsilla-gazdik figyelmébe!

Kevesen tudják, pedig nagyon fontos információ, hogy a csincsillák, a degukhoz hasonlóan, ám nem olyan súlyos mértékben, de hajlamosak a cukorbetegségre! Épp enezért a HALywood Csincsillaeledel sem tartalmaz melaszt és más cukortartalmú összetevőt.

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás A csincsillának is fő tápláléka a friss, illatos széna, mely elengedhetetlen az emésztéséhez, és koptatja a fogát. A csincsilláknak nem ajánljuk a szemes takarmányt, az olajos magvakat is csak mértékkel. Erősen hajlamosak a hízásra! Szeretik a gyümölcsöket és a zöldségeket is, elsősorban azokat, amik édesek. Alma, körte, banán, sütőtök csincsillánk kedvence lehet. Azonban ezt is mértékkel etessük, mert hasmenést okozhatnak!

Kényeztetésül, jutalomfalatként soha ne adjunk mézes vagy joghurtos rudat! A méztől elromlanak a fogai, mely a rágcsálók esetében az állat halálához is vezethet! A joghurt pedig állati eredetű fehérjét tartalmaz, miközben a csincsilla kizárólag növényevő állat!

Tipp Kedveskedésnek ajánljuk a HALywood borsószirmot, mely minden rágcsáló kedvence, és semmilyen hozzáadott adalékot nem tartalmaz.

Víz

HALywood - Gond nélküli gondoskodás A csincsilla előtt mindig legyen friss ivóvíz! A legpraktikusabb egy önitató, amit a ketrecre szerelve könnyű tisztán tartani. Különös figyelmet fordítsunk az itatásra a nyári hónapokban, a nagy meleg miatt!

Csincsillalak

A csincsilla nagytestű rágcsálónak számít, akinek ráadásul nagy mozgásigénye is van. Ezért a neki ajánlott minimális ketrec méret: 60cm széles, 40cm mély, és 80cm magas. Minél magasabb annál jobb!

A ketrecet ne tegyük huzatos helyre, de ne feledjük azt sem, hogy kedvencünk növesztette a világon a legsűrűbb bundát (1 szőrtüszőből 80-100 szál szőre nőhet, míg ez más állatoknál 2-3 szál!), így hajlamos a hőgutára. 25 fok felett már igyekezzünk hűvösebb helyre telepíteni, vagy jégakkukkal hűteni!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Szeretnek ugrálni, mászni, ezt a ketrec berendezésekor vegyük figyelembe. Helyezzünk be polcokat, hogy így több emeletessé tegyük a lakot. Legyen egy hely, ahol nyugodtan pihenhet. Erre a célra a legideálisabb a nyugágy, ami lehet a boltokban kapható, görények számára készült nyugágy, vagy akár saját kezűleg is készíthetünk nekik. Egy puha négyszögletű anyag négy sarkát kössük fel a ketrec tetejéhez, és már készen is van. Pihenésre megfelelő még a fából vagy agyagból készült házikó. Ezt játékra is jól használhatják.

Tegyünk a ketrecébe faágakat, amiket úgy helyezzünk el, hogy ne zavarják kis kedvencünket a mozgásban. Az ágakat szereti rágcsálni, és szeret rajta üldögélni, mint egy kismadár. Szívesen játszik plüssállatokkal, labdával és más apróságokkal, amit meg tud fogni. Előszeretettel használja a futókereket is, ha sikerül olyan nagyméretűt vásárolnunk, amibe kényelmesen belefér.

Alomnak pormentes fenyő forgácsot ajánlunk. Terráriumban ne tartsunk csincsillát, mert nem tudjuk megfelelően berendezni számára, illetve a nyári melegben befülled, ami a csinek esetében végzetes következményekkel is járhat!

Tartás

A csincsillák a természetben szoros társas kapcsolatban, csapatokba verődve élnek. Ezt nekünk is figyelembe kell venni, amikor csincsilla tartásra adjuk a fejünket!

Tipp A csincsilla nem szeret egyedül lenni!

Annyira nem, hogy a magányos csincsilla depressziós lesz. Igényli a társa közelségét, vakargatják, szeretgetik egymást, halkan motyognak a másiknak. Ne ítéljük magányra kis kedvencünket! Azonos nemű egyedek is jól megférnek egymással, és így nem kell a felesleges szaporulat elhelyezéséről gondoskodnunk!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás Elsősorban éjszakai életet élnek, de alkalmazkodnak a gazdihoz. Kíváncsiságuk erősebb, ha mozgolódás van a háznál, ők is részt akarnak venni a történésekben! Ha máshogy nem megy, hát megfigyelőként. A ketrecük helyének meghatározásakor azonban nem szabad kifelejteni, hogy éjjel aktívak, így talán nem a hálószobánk a legalkalmasabb helyszín a tartásukhoz. Ideális, ha minden nap ki tudjuk engedni kis kedvenceinket a ketrecükből. Óriási mozgásigényüket, és nem mindennapi kíváncsiságukat tudjuk így könnyebben kielégíteni. Vigyázzunk, nehogy bajba kerüljenek, nehogy megegyenek, megrágjanak valamit! Felügyelet nélkül ne maradjanak ketrecen kívül! Azért ők is igénylik a kényeztetést, de... Ne gondoljuk, hogy bármikor kiélhetjük szeretetünket csincsillánkon! Rendkívül akaratos állat, akit akkor lehet simogatni, vakargatni, ha ő úgy dönt. Sok-sok türelemmel szelidítsük, és az ő esetében nyugodtan folyamodjunk a megvesztegetés eszközéhez. Mindenkinek van gyenge pontja: Őt a hasán keresztül foghatjuk meg, így látványos eredményeket érhetünk el!

A csincsillának nincsenek karmai. Így, ha védekezni akar, más eszközökhöz kénytelen folyamodni. Fogait harapásra ritkán használja, ettől nem kell tartanunk, de ha sarokba szorítva érzi magát, rendkívül pontosan céloz és lő: lepisili áldozatát! Ezért sose üldözzük őt, legyünk türelmesek!

Másik érdekes módszere, hogy ha hirtelen, erősen elkapjuk és ő ettől nagyon megijed, eldobhatja szőrét, mind egy szálig. A természetben így tud elmenekülni a rá vadászó vadállatok szorításából. A módszer ötletes, és valószínűleg hatásos is, de ha belegondolunk, hogy egy apró félreértés miatt vagyunk kénytelenek együtt élni egy kopasz csincsillával pár hónapig (a szőre visszanő), akkor inkább lássuk be, jobb nem rávetni magunkat. Ha ki akarjuk venni a lakhelyéről, beszéljünk hozzá folyamatosan, és lássa, hogy mire készülünk. Fogjuk meg egyik kezünkkel a farka tövénél, másikkal pedig a hasa alatt. Fogjuk magunkhoz, és bíztató szavak kíséretében nyugtassuk meg, és vakargassuk. Gyorsan belátja, hogy nincs is ennél jobb dolog, és eszébe sem jut a menekülés.

Tipp Amikor csincsillát választunk háziállatul, ne feledjük, hogy nagyon hosszú ideig, 10-15-20 évig kell gondoskodnunk róla!

Tenyésztés, szaporítás

Ellenkező nemű egyedek tartásakor folyamatos utánpótlás érkezésével kell számolnunk. A csincsilla nem túl szapora állat, hisz nagyon sokáig, 111 napig hordja az utódokat. Éppen ezért egy-egy alom kihordása nagy megterhelés a nőstény szervezetének. Ne hagyjuk folyamatosan szaporodni! Lehetőleg az ellés előtt válasszuk szét a szülőket egy időre, és csak pár nappal a kicsik világrajövetele után engedjük vissza a hímet a családjához. Így a mamának biztosítunk 1 hónap regenerálódást az ellés és a következő vemhesség kezdete között. Meg fogja hálálni sok szép egészséges kölyökkel, és az ő hosszú, és kiegyensúlyozott életével!

A kicsi csincsillák elbűvölőek! Szőrösen, jól fejletten, nyitott szemmel jönnek a világra. Éppen olyanok, mint a nagyok – csak icipiciben. Egy alomban általában 1-4 kölyök születik. A kicsiket 10-12 hetesen szabad elválasztani az anyjuktól, de legkésőbb 4 hónaposan szedjük szét őket nemenként!

Az első vemhesülés idejével várjuk a nőstény 10 hónapos koráig! A nemek meghatározása általában nem nehéz feladat. A hímnek és a nősténynek is van "valami", ami hímvesszőnek nézhető. De nem ez alapján tudjuk megállapítani, hogy egy hölgyet vagy egy urat tartunk a kezünkben. A "pöcök" mérete sem mérvadó, csakis a végbél nyílástól való távolsága! A nőstények esetében, ez az "álhímvessző", közvetlenül a végbélnyílásnál taláható, míg a hímeknél a nyílás és a hímvessző között fél-1cm, vagy nagyobb távolság is látható!

Ápolás

A csincsilla nagyon tiszta állat. Elég, ha minden nap adunk neki egy tálba, vagy dunsztos üvegbe kvarcmentes csincsillahomokot, és ő önfeledt fürdőzésbe kezd! Ezzel tartja tisztán hatalmas bundáját! Karma nincs, így az ő esetében manikürre nincs szükség. Talpát azonban rendszeresen ellenőrizzük, mert könnyen megsérülhet, amikor épp felfedezőúton jár a lakásunkban!

HALywood - Gond nélküli gondoskodás HALywood - Gond nélküli gondoskodás Az egészséges csincsilla foga sárga és összezárt szájában nem fedik egymást metszőfogai. Ha fogai túl hosszúak, fehérednek, vagy feketednek, azonnal vigyük állatorvoshoz! Állatkánk életét menthetjük meg ezzel!

Tipp Bármi más csincsillákkal kapcsolatban felmerülő kérdésben keresd honlapunkat, ahol a fórumon minden kérdésedre válaszolunk!

Kormányrendelet

Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok védelmében

Minden, amit tudni kell!
Kérdezzen - válaszolunk!
Tovább »

Tenyésztők

Ismerd meg azokat, akik minket választottak!
Tovább »

Viszonteladóknak

Ismerje meg cégünket és válasszon minket!
Tovább »